O Medresi

Beogradska Islamska Srednja Medresa

Allahovom voljom 2001. godine u Septembru započela je sa radom Beogradska Islamska Srednja Medresa – BISM. Te godine naučno-nastavni kadar, predvođen rahmetli imamom,muftijom beogradskim, Hamdijom ef. Jusufspahićem, sastavljen od tadašnjih beogradskih hodža, primi na školovanje prvu generaciju učenika, pridošlih, pretežno, iz beogradskih džemaata, i džemaata iz drugih delova zajednice i domovine.

22 Godine Uspeha i Postojanja

Allahovom voljom, sveukupno delovanje i rad, kao i nastavno-naučni nacrt, se zasnivao na kur’aanu, Allahovoj objavi nama, i sunnetu Njegovog vesnika pečatnika, poslanog nam da pokaže i objasni načine sprovođenja Allahove objave u život, i taj naučno-nastavni nacrt je preuzet iz rada sarajevske medrese čiji je osnivač, bio, rahmetli gazi husref beg.

Medresu je u njenom začeću pomagala islamska zajednica srbije. 

Bogom nam je objavljeno i blagoslovljeno da je svaka nauka verska ako se stiče Bogužudno i Bogospomenom, te da ni verska nauka koju želimo usvojiti iz nekih drugih pobuda, Bogunežudni i bez Bogospomena, i nije verska, pa su oblasti izučavanja morale biti raspoređene sledećim nizom:

Tokom svoga dvadesetogodišnjeg postojanja, medresa je prolazila kroz velika iskušenja. Mali broj roditelja je bivao spreman poslati svoju decu na izučavanje ovih nauka, uprkos svojoj volji, jer je jači osećaj da smo manjina u srbiji, preovladavao. Stanje se, BogoHtinom, pogoršavalo, i paljenje beogradske, bajrakli, i niške, hadrovića džamije i zgrade beogradske islamske srednje medrese. od tada kada je objekat potpuno uništen i nastava potpuno stala, tadašnji ministar vera, odvaja medresi stalnu pomoć, koju i danas uživa. Istim razlogom, pored drugih, takođe bitnih razloga, bism se suočava sa izazovima poput nedovoljnog broja učenika i opšte prihvaćenim shvatanjem da je medresa škola u kojoj se školuju buduće hodže, mu’allimi, mu’allime, veroučitelji i veroučiteljice, a suštinski, to je škola u kojoj se naučavaju i obrazuje budući džemaat islamske zajednice srbije, od kojih će, uz Božju poMoć, samo najučtiviji i najučeniji (jer Bog Samu vaga Bogobojaznosti nam), moći da, BogDom, budu hodže, mu’aallime i mu’allimi budućnosti.

Učionice Medrese

Postani i ti deo BISM

Pozivamo sve zainteresovane polaznike i roditelje da naprave pravi izbor i upišu decu u našu medresu.